Hogyan lehet a szív- és érrendszeri betegségeket megelőzni!

Kardiológus: “Ne kezelje tablettákkal a magas vérnyomást!”

Hogyan működik a meditáció?

Míg a kutatók még nem határozták meg, hogy a meditáció hogyan csökkentheti a vérnyomást, úgy gondolják, hogy a gyakorlat befolyásolhatja az autonóm idegrendszer aktivitását (amely szabályozza a vérnyomást). Úgy tűnik, hogy a meditáció megnyugtatja a szimpatikus idegrendszer aktivitását (ismert, hogy szűkíti az ereket a stresszre adott válaszként), és fokozza a parasimpatikus idegrendszer aktivitását (ismert, hogy elősegíti az erek kiszélesedését).

A tudomány a meditáció és a vérnyomás mögött

Kilenc klinikai vizsgálat 2008-as elemzése szerint a transzcendentális meditáció (egy olyan meditációs típus, amely magában foglalja egy szó, hang vagy kifejezés csendes ismétlését annak érdekében, hogy megakadályozzák a gondolatok figyelmét, hogy az elmébe kerüljenek) hatékony lehet a vérnyomás szabályozására. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a transzcendentális meditáció gyakorlása a szisztolés és a diasztolés vérnyomást kb. 4,7 és 3,2 Hgmm-rel csökkentheti. (A szisztolés vérnyomás az első szám a vérnyomás mérésben; a diasztolés vérnyomás az alsó szám.)

Meg kell jegyezni, hogy egy korábbi (2004-ben közzétett) kutatási áttekintés öt klinikai vizsgálatot készített, és jó minõségû tanulmányok hiányát támasztotta alá a transzcendentális meditáció vérnyomás kezelésére való felhasználásának alátámasztására.

Reply