‘Hogyan lehet a szív– és érrendszeri betegségeket megelőzni!’

Kardiológus – ‘Ne kezelje tablettákkal a magas vérnyomást!’

“Hogyan működik a meditáció?”

Bár a kutatók még nem határozták meg, hogy a meditáció hogyan csökkentheti a vérnyomást, úgy vélik, hogy a gyakorlat befolyásolhatja az autonóm idegrendszer (amely szabályozza a vérnyomást) aktivitását. Úgy tűnik, hogy a meditáció megnyugtatja a szimpatikus idegrendszer (amely ismert módon az erek összehúzódása a stresszre reagál) és fokozza a parasimpatikus idegrendszer aktivitását (ismert, hogy elősegíti az értágítást).

A tudomány a meditáció és a vérnyomás mögött

A kilenc klinikai tanulmány 2008-as elemzése szerint a transzcendentális meditáció (egy olyan meditációs típus, amely magában foglalja egy szó, hang vagy kifejezés csendes ismétlését, hogy megakadályozzák a gondolatok belépését az elmébe) hatékonyan szabályozhatja a vérnyomást. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a transzcendentális meditáció gyakorlása a szisztolés és diasztolés vérnyomás kb. Csökkent 4,7 mm-rel és 3,2 mm-rel. (A szisztolés vérnyomás az első szám a vérnyomásmérésben; a diasztolés vérnyomás az alacsonyabb.)

Meg kell jegyezni, hogy egy korábbi kutatási áttekintés (2004-ben közzétett) öt klinikai vizsgálatot készített és megerősítette a jó minőségű tanulmányok hiányát a transzcendentális meditáció vérnyomás kezelésében történő alkalmazásának alátámasztására.

Reply